Lék je blízko

16.3.2020
Citace:
https://www.gilead.com/purpose/advancing-global-health/covid-19
Zdroj
Chemická struktura remdesiviru.

Přípravek proti viru SARS-CoV-2 vyvinutý americkou farmaceutickou společností Gilead Sciences prochází poslední, třetí fází testování. Jde o sloučeninu remdesivir, jejíž chemickou struktur vidíme na obrázku. Klinické studie, které mají potvrdit účinnost a neškodnost přípravku na zhruba tisícovce nakažených zejména v Asii, začaly tento měsíc. První se soustředí na pacienty s těžkým průběhem onemocnění COVID-19, které způsobuje virus SARS-CoV-2, druhá na pacienty s mírným průběhem. Remdesivir je širokospektrální antivirotikum, které zatím nebylo schváleno k užívání nikde na světě. Účinnost proti coronavirům MERS a SARS, velmi podobným původci COVID-19, byla již laboratorně i klinicky prokázána.

Coronavirus SARS-CoV-2 na snímku elektronového mikroskopu, foto  NIAID-RML.Rychlý vývoj přípravku umožnila skutečnost, že velká část práce již byla udělána při epidemii viru SARS-CoV v letech 2002 - 2004. SARS je zkratka z Severe Acute Respiratory Syndrome, česky těžký akutní respirační syndrom. To znamená, že máte velké problémy s dýcháním. CoV je zkratka z coronavirus. Výzkum společnosti Gilead Scientific navazuje na práci významného českého chemika prof. Antonína Holého, jehož patenty na antivirotika odkoupila v roce 1990. Od té doby vyrostla ze společnosti s 15 zaměstnanci ve světového výrobce přípravků proti virům s 11.000 zaměstnanci.

30.4.2020: Klinické studie ve Spojených státech i v Číně prokázaly, že remdesivir má nepříliš velký, nicméně prokazatelný účinek proti viru SARS CoV-2.

 
Odeslat komentář k článku "Lék je blízko "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Lék je blízko " e-mailem

Diskuse/Aktualizace